Kavramlar

Refika

Rıfk kelimesi hakkında, kayıp hazinelerin keşfi-05 başlıklı yazımda açıklamalar yapmış, önemini anlatmıştım. Lütfen okuyunuz. Neden üstünde duruyorum bu kavramın biliyor musunuz? Refika kelimesinin kökü olan rıfk kavramını bilmek, refikayı anlamak demektir.

Bir refikaya sahip olmak, çok büyük nimettir. Dünya cennetidir. Refik için de aynı…

Allah insanları çiftler halinde yarattı. Bu başlı başına hem bir nimet ve hem de sınav konusu oldu. İnsanlar toplumlar halinde yaşamaya mecburdu. Yaradılışı gereği tek başına yaşayamazdı. Kadın ve erkek de öyle. Sadece hem cinsleriyle yaşamak imkansızdı. İlla çift olmak gerekliydi. Bu gerçekler aileyi gündeme getirdi. Aileler toplumları oluşturdu. Ayrıca o toplumların geleceğini de, ailelerin meyveleri olan çocuklar kuracaklardı.

Aile içinde görevler, hak ve sorumluluklar tespit edildi paylaşıldı. İnsanlık kolektif şuuru ile biriktirdiği rolleri ve gereklerini talep etti aileden. Dinimiz, gelenek ve göreneklerimiz yol gösterdi. Kültürler şeklini belirledi. Fiziki ve ruhsal özelliklerimiz mecbur kıldı. Hukuk da kuralları oluşturdu. Nihayetinde aile kuruldu, yaşadı, dağıldı ve mütemadiyen sürüyor bu düzen.

Global bir gerçeklik arz ettim size. Çok büyük düşünmeyin ama. Her aile bir çiftten oluşuyor. Bir kadın ve bir erkek. Siz de bunlardan birisiniz. Ya kadın ya da erkek… Bir kişisiniz ve saadet sizinle başlar eğer niyet ederseniz. Sizinle devam eder eğer sebat ederseniz. Ve de sizde biter eğer rıfk sahibi bir refik yada refika olamazsanız.

Bir Şeyler Eksik, Refika

Yukarıda yazdıklarım muğlak geliyor olabilir size. Çünkü dünya düzeni ve yaşam tarzlarımız, bizi olmamız gereken insan modelinden uzak tutuyor. Kişiliklerimiz yara bere içinde ve kutsal aile kavramını algılayamaz olmuşuz.

Aşk ile aile isimli yazımda, o ruhu ve derinliği nasıl oluştura bileceğimizi yazdım detaylarıyla. Burada aynı konuyu işlemeyeceğim. Ayrıca kıskanmak isimli yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

Hanımın refika olmayı, beyin de refik olmayı öğrendiği muazzam bir yuvadan bahsedeceğiz. Yahut kendini bilmekten, veya olgunlaşmak konusundan dem vuracağız.

Refika ve Refik Nasıl Olunur?

Bir kaç hayati konu var aklımda paylaşayım.

Değerli okurum. Size mistik bir halet-i ruhiye den bahsetmiyorum. Gizli sırları falan da yok bu işin. Refik veya refika olmak ise niyetin, basit bir başlangıç noktası var.

Kurduğun aile bir özgürlük alanı değildir. Bir kuralsızlık bölgesi, kaos alanı yada prestij savaşlarının yaşandığı bir arena da değildir. Temel insani değerler, aile içinde de gerekli ve geçerlidir.

Problemleri kolayca tespit etmek ve en uygun çözümü rahatça sağlayabilmek buna bağlıdır. Normal olun sadece, kendiniz olun. Yani dışarıda üçüncü kişilere karşı sergilemek istemediğiniz, davranış, düşünüş, tutum ve sözleri; evinizde, eşinize karşı da filtre edin ve kontrol edin. Bu..! Hepsi bu…

Yani demek istiyorum ki; iş yerinizde ki bir arkadaşınıza “lan” demiyorsanız eşinize de demeyin. Memleketten arayan kuzeninize kötü bir ses tonuyla cevap vermiyorsanız eşinize de vermeyin. Bir işinizi gören devlet memuruna kibarca teşekkür ediyorsanız eşinize de edin.

Eşinizde insan. Eşiniz oldu diye değerinden bir şey kaybetmedi ki! Yuva bellediği mekanı sizinle paylaştığı için, sığınmacı olmadı ki! Aile dışı hayatınızı ve evinizde ki hallerinizi bir gözden geçirin lütfen. Objektif bakmayı başarırsanız inanın görecek ve üzüleceksiniz.

— “ama oda bana şöyle dedi, böyle yaptı…” He yaptı ama aynı tavırda ki bir arkadaşınızı veya çalışanınızı yönetmek ve düzeltmek için gösterdiğiniz o anlayışlı ve olumlu tavrı, eşinizden esirgediniz hep!

Hayatın her alanını ve evinizi güzel davranışlar ve sözler ile bezemek; adalet ile desteklemek; ilim irfan ile değerini yüceltmek elinizde…

Tahammül ve hoşgörü sınırlarının en geniş halini, eviniz ve eşiniz hak etmektedir. Tabi eskilerin dediği gibi: Geçinmeye gönlünüz var ise..! Aklınız da refik ve refika var ise…

Değerleriniz, Evinizde de Geçerli olmalı.

Genel ahlak kuralları mesela; sadece anne, baba, arkadaş yada tanımadığın insanlar için mi konmuş sanıyorsun? Eşine de uygulayacaksın. Büyük bir itina ile eşinin karşısında ahlaklı duracaksın.

Adab-ı muaşeret mesela; kabalık edemiyorsan dışarıda ki insanlara, eşine de etmeyeceksin. Yardım sever mi tanırlar seni, eşine de yardımcı olacaksın.

Güzel mi konuşursun, beğenir mi herkes konuşmanı, eşinle de güzel konuşacaksın. Oturmana kalkmana, sözüne sükutuna dikkat edeceksin evinde; tıpkı dışarıda ettiğin gibi…

İyi bir arkadaş, sağlam bir dost olabiliyor musun başkalarına? Eşine de olacaksın. Hatta eşine hayat arkadaşı, can yoldaşı olacaksın…

Diğer insanlara hatta hayvan ve bitkilere karşı çok merhametlisin değil mi? Eşine de merhamet ve şefkat duyacaksın. Çok mu nezih ve kaliteli bir insansın? Herkes öyle mi der hakkında? Eşine karşı da kaliteli ve nezih davranacaksın…

Bakın efendim. Şu ana kadar hiç karı koca olmanın özel bir halinden bahsetmedim. Karı demedim, koca demedim. İnsan dedim sadece. Üçüncü kişiler de insan, eşin de insan… Unutma bunu.

Diğer insanlara karşı nasılsan, eşine karşı da aynı ol dedim. Aile hayatını refik ve refika olarak geçirmek istiyorsan; evin beton ve demirdendir. Huzurlu bir yuva olsun istiyorsan, bu gerçekler ihmal edilmemelidir.

Nikahın Kerameti

Nedir bu keramet biliyor musun? Onun gönlüne girebilmek ve gönül kapılarını ona açabilmek. Allah birbirini seven, Kendi emriyle bir araya gelmiş çiftlerin aşkını perçinler, nice hayırlara vesile eder.

Ama korkunuz ki; nikah akdiniz, üstüne titremeniz gereken kırılgan bir müessesedir. Gücünü ise, birbirinizi anlamak için sarf ettiğiniz çaba belirleyecektir. Birbirinizi kırmamak için sebat ettikçe güçlenir nikahınız ve kerametleri.

Aksi hallerde; siz nikahınızın gereklerine saygı ve itina göstermezseniz, o da avuçlarınız dan sessizce kayıp gidecektir. Hem de uzaklara, çok uzaklara…

Siz siz olun, her şeyin aslına talip olun… Refik ve refikanın da, nikahın da…

Çözüm

Çözüm dışarılarda değil, yüreğinizde ve onu safi ve samimi hislerle birleştirdiğiniz eşinizin gönlündedir. Dışarılarda aramayın. Sizsiniz çözüm.

Sorunları çözecek olan da; sorun çıkaracak olan da sizsiniz. Aşktan, sevdadan önce, eşinizin de sizin gibi bir insan olduğunu ve aranızda ki problemlere, en az sizin kadar üzülüp, içerlediğini bilin.

Hayat sonsuz değil. Günler, saatler sayılı. Mutlu olmayı tercih edin. Bunu başarmak için öncelikle aşk değil, hürmet ve samimiyet gerekir. Kendinize nikahınıza ve nikahlınıza karşı; sabır, güven ve teslimiyet gerekir.

Refik de refika da bir niyet meselesidir. Hele gönlünüz düşmüşse eşinize… Allah’ın bu mukaddes nimetini zayi etmeyin. Saadetinizi vesvese ve kibre kurban etmeyin. Kaybedenlerden olursunuz…

Bakın şu cümleye:

…… kadının en cazibedar, en tatlı güzelliği, kadınlığa mahsus bir LETAFET ve NEZAKET içindeki hüsn-i siretidir.

Bediüzzaman Said Nursi

Daha da bir şey demiyorum..!

2 Yorumlar

  1. begonvilsokagi
    • admin

Sizinde fikrinizi almak isterim