Farkındalık

Hayvan Dostlarımız ile Ortak Yönlerimiz ve Bizi İnsan Yapan Ayrımlar.

Hayvan Dostlarımız ile ortak yönlerimiz:

Hayvan Dostlarımız ile Ortak Yönlerimiz  konusunda ilk farkındalığımı anlatayım size…

Her şey bitkilerin de canlı olduğunu öğrendiğim çok küçük yaşlarımda başladı. Bitkilerde canlıymış a aaaaa!!! Annemin çok sevdiği paşa kılıcı çiçeğini saksıdan çıkarıp beraber gezmek istemiştim, balkon, yatak odası falan….

Hatta onunla sohbet etmeye çalışırdım. Bazen sinirli, bazen neşeli ve zaman zaman da üzgünmüş gibi gelirdi bana. Anne babası nerede özlüyor mu diye dertlenir, hatta sorardım kendisine, sonra pişman olurdum üzdüm onu diye..!

Bitkiler için böyle iken, hayvanlarla ilgili hissiyatımı varın siz düşünün. Evet ya! Onlarla çok ortak yönlerimiz vardı. Nitekim büyüdükçe gördüm ki çok fazla bizi ayrı kılan özelliklerde var. İşte bunlardan bahsedeceğim. Çünkü bu ayrımlar bizi insan yapan ayrımlar. Ortak yönlerimiz ise… ortak yönlerimiz işte hayvan dostlarımızla.

Lütfen yazılarımda maslow’u yazıyorum sanmayın ve tamamlayın sonuna kadar. Tamamen okuduğunuzda gayemi anlayacaksınız.

Bu işin altından en güzel Abraham Maslow kalkmış biliyor musunuz? Aslında adam insanların ihtiyaçlarını seviye seviye izah etmek için bir pramit kullanmış, fakat farkında olmadan Hayvan Dostlarımız ile Ortak Yönlerimiz ve Bizi İnsan Yapan Ayrımları da tespit etmiştir…. Şöyle ki :

Şimdi azıcık bahsedelim pramit seviyelerinden:

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi ile Hayvan Dostlarımız, Onlarla Ortak Yönlerimiz ve Bizi İnsan Yapan Ayrımlar

Temel Fizyolojik İhtiyaçlar:

Fizyolojik ihtiyaçlar Hayvan Dostlarımız ile Ortak Yönlerimizin çoğunu temsil eder. Maslow bir toplum içinde normal bir yetişkinin Temel fizyolojik gereksinimlerinin % 85 ’ini karşılaya bileceğini düşünüyor. Burası en geniş alan ve toplumun da büyük kısmında tecelli ediyor. Nedir bu ihtiyaçlar?

En temel ihtiyaçlar; her canlı için en büyük talebi temsil eden içgüdüsel ihtiyaçlardır. Beslenmek, yemek yemek ve su içmek. Her canlı için özellikle hayvan dostlarımızla ortak bir ihtiyacımız. Sadece şeklen farklılıklar var. Yoksa hayvanlarda beslenme peşinde hayatlarını geçirir bizlerde; fark yok temelde… Daha güzel, daha çeşitli, daha zengin, daha lezzetli yemek yemek yemek… Aynı hayvanlarla…

Bir diğer temel içgüdüsel ihtiyaç ise cinselliktir. Bütün hayvanlarda da var. Eş bulayım, üreyeyim, hatta birden çok olsun.. Bizde de aynı değil mi? Hayvan Dostlarımız ile Ortak Yönlerimiz ve Bizi İnsan Yapan Ayrımlar dan değil bu seçenek değil mi? Tıpkı yemek gibi… Aynı dostlarımızla yani… uyumak, nefes almak, donmamak, yanmamak vs gibi başka temel fizyolojik ihtiyaçlarımızda hayvan dostlarımızla aynıdır…. Bizi insan olarak ayırmaz ama bu özellikler…

    Temel Güvenlik İhtiyaçları :

Fizyolojik ihtiyaçlardan sonra güvenlik ihtiyaçları geliyor. ikinci safha güvenlik ihtiyaçları türüdür. Şöyle ki:

İnsanlar can güvenliği peşinde koşarlar. İttifaklar yaparlar, silahlar geliştirirler falan. Esasen bir ev sahibi olmak da güvenlik ihtiyacı sonucudur. Tıpkı hayvan dostlarımızın yuvaları, inleri gibi. Aynı yani. Dış tehditlerin türüne göre, savunmaya en elverişli, korunmaya en uygun modelde barınma ihtiyacının temini.

İkinci seviyede önemli bir ihtiyaçtır ve bizi insan yapan ayrımlardan biri değildir. Zira hayvanlarda aynı ihtiyacı farklı sebepler dairesinde ama değişik çözümlerle karşılar ve güvenli barınırlar.

Yuva yapar kimisi, kimisi sürüler halinde dolaşır, bazıları doğal çevrelerini işaretler ve korurlar. Biz insanlar da ev kurar, ülke kurar, ordu, polis yetiştirir ve barınmamızı korumalı bir halde tutmak isteriz. Aynı yani hayvan dostlarımızla….

Demek ki insan oğlu hayvanlarla temel içgüdüsel ihtiyaçlarda aynı. Şeklen farklılıklar olsa da, amaç ve sonuçlarda fark yok…

Bizi İnsan Yapan İhtiyaçlarımız başlığındaki yazılarımda ise maslow’un yukarıya doğru son üç seçeneğini inceleyeceğim… Okumaya devam edebilirsiniz.

Sizinde fikrinizi almak isterim