Yaşam

Kendini Gerçekleştirmek

O kadar zirvede ve o kadar kuvvetli bir kavram ki Kendini Gerçekleştirmek. Yazın google’ a belki milyonlarca sonuç bulursunuz. Ben ise sizlere bu terimlerin tanımlarını tekraren ulaştırmanın peşinde değilim asla. Konunun esasına ulaşmak, özünü anlamak ve fayda doğurmak için tartışmalar başlatmak amacındayım.

Kişisel gelişimin tamamlandığı seviye, diğer alt ihtiyaçların büyük oranda tatmin edildiği en üst hiyerarşik ihtiyaç kademesi. Peki ihtiyaçların tatmin edilip edilemediğini neye göre ölçüyoruz. Bir formülü, bir matematiği var mı bu işin?!!

İhtiyaçların tatmin seviyesi ölçülebilir mi?

Mutluluk ihtiyaçların tatmin derecesiyle tarif bulabilir mi?

*Bir evimiz var. Ara kat iki oda bir salon yeni bina. Barınma ihtiyacı tamamdır..!

*Allah’a şükür bu gün de karnımız doydu. Memleketten tarhanada göndermişler. Beslenme ihtiyacı okey..!

*KPSS’de aldım 80 puan. Kesin atanırım bir devlet kadrosuna. Sağlık hizmetleri ve Maaş garanti. oleeeyyy..!

*Kızı evlendirdik, oğlanda üniversiteyi bitirsin, şu kredi borcuda bi bitsin hayatımı yaşayacağım. Heeeyyttt beee..!

Yahu oluyor mu hiç? Okurken, villada yaşıyorsanız hafif bir tebessüm yayılıyor dudaklarınıza değil mi? Yok kiracıysanız ve dar gelirli bir çalışansanız, şöyle derin bir iç geçirdiniz imrenerek….

Hey villada yaşayan sayın okuyucum, sizde yengenin, çocukların havuzlu bir villa al baskılarına hak veriyorsunuz ama? Size tebessümle bakan, denize sıfır malikane sahipleri de var..!

Sığındığı barakada çocukları aç bekleyen suriyeli de sizin malikaneye baktığınız gibi ekmeğe bakıyor. Ekmek bulan tarhanaya, tarhanası olan kuzu çevirmeye, buna da ulaştıysa deniz levreğine bakıyor..!

Özel sektör çalışanı, devlettekine, kamu çalışanı özel şirketlere, alanında başarı sağlayan, avrupalı yöneticiye bakıyor ve iç geçiriyor….

Demem odur ki sayın okuyucum; Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi bütün dünyada konunun temel taşı gibi algılansa da, tatmin edilemez insan ihtiyaçları için rasyonel olmaktan uzaktır.

Daha realist olan ekonomideki iktisat biliminin tanımıdır. “Kıt kaynaklar ile sınırsız ihtiyaçların teminine çalışmak”

Sınırsız ihtiyaçlar ve tatmin noktasında bir güç: Kanaat

Değerli okuyucum, “bir arabam olsa, ayağımı yerden kessin yeter” diye düşünen arkadaşım, o arabayı alır almaz daha yeni modeline bakmaya başlayacaktır. Bu yaklaşım genellemedir tabii ki. Yoksa ruhun iklimine göre her şey farklı olabilir. Dünyamızın kapitalist ve emperyalist güçleri de bu insani gerçeğin gayet farkındadırlar ve devamlı üstüne çalışırlar…

İnsanoğlu kadınlı, erkekli bu bitmez tükenmez ihtiyaçlarını karşılamak için, çalışır, didinir, uğraşır ve sonunda zamanı tükenir bu dünyada. Üzücü bir sondur. Zira insanlar mutlu olamadan hayatlarını kaybederler. Halbu ki mutluluğun kaynağı “Kendini Gerçekleştirmek” bunun kaynağı ise “Kendini Bilmektir.”

İnsan olarak kendimizi bilmek, yapabileceklerimizin en iyisini yaptıktan sonra başardıklarımızın tadını çıkarmak, yapabilmek fiiline sahip olabildiğimiz için dahi mutlu olmaktan geçer. Tabii ki Kendini Gerçekleştirmek konusunu enine boyuna çokça yazıp, tartışacağız. Bu yazıda bir farkındalık doğurmak istedim. Bu konu terminolojide yer aldığı gibi değil, demek istedim ve devamını da getireceğim…

Cevap yok.

Sizinde fikrinizi almak isterim